Etiketten på dig ska inte styra din utveckling

Jag strävar inte efter etiketten minimalism. För mig är minimalism något individuellt, någonting som utgår från en själv och ska vara så lite påverkat av kultur och marknadsföring som möjligt.

Jag är medveten om omöjligheten att inte påverkas, men det är åtminstone så jag vill se på minimalism. Man skulle exempelvis kunna kalla etiketten anti-konsumtionism istället, men då tappar man många andra viktiga aspekter som begreppet minimalism innefattar.

Jag ser inte det som ett mål att leva i enlighet med etiketten minimalism. Dock lever och resonerar jag på ett sätt som ur många perspektiv liknar hur andra “minimalister” gör.

Jag struntar i de ramverk som andra anser man ska leva i enlighet med för att få kalla sig minimalist. För att leva som jag gör, minimalistiskt, är jag inte beroende av att det finns ett samlingsnamn för oss.

Nu kanske du tänker, hans sida heter ju Min Minimalism. Antyder inte det att han lägger stor vikt vid minimalism-etiketten???

MinMinimalism.se syfte är att förtydliga den bild jag har av minimalism. Inte för att du som läsare ska leva på ett visst sätt utan för att ge mig möjlighet att definiera och resonera kring begreppet minimalism.

Hitta grupptillhörighet med en etikett

Många som kallar sig minimalister resonerar i vissa hänseenden som jag. Likasinnade personer har gett mig möjligheten att fördjupa mig i och ta del av deras tips och tankar genom att paketera deras livsstil med minimalism. Denna fördjupning har gett mig inspiration i min egen resa.

Minimalism kan i ett maximalistiskt samhälle som vi lever i vara jobbigt rent socialt men även praktiskt. Därför kan etiketten vara vägen till grupptillhörighet och ett mentalt stöd för den mer hållbara livsstilen som minimalism erbjuder.

När jag använder begreppet hållbar menar jag alltid ur tre aspekter: Ekonomisk, ekologisk och social.

Begränsas av etiketter

Som sagt har jag med hjälp av etiketten minimalism kunnat hitta inspiration genom att hitta likasinnade och ta del av deras tankar.

Effekten av inspirationen kan lätt bli att jag istället för att öppna nya dörrar i form av tankar, bara går genom de redan öppnade dörrarna och blir blind av minimalism-etiketten. Detta är det som ofta händer, man fastnar i filterbubblan.

Det är lite ödets ironi att jag lever en minimalistisk livsstil som bygger på att man inte ska begränsas av vad konsumtionssamhället försöker få en att tänka men ändå tenderar att begränsas av en etikett, minimalism.

Etiketten blir viktigare än effekten

Att hitta för mycket inspiration kan istället för att vara inspiration bli ett plagiat, en kopia av någonting som egentligen inte passar en.

Man blir så upptagen att leva i enlighet med etiketten att man glömmer leva i enlighet med sina egna tankar och värderingar.

Det är lätt hänt eftersom man då kan gå en redan upptrampad stig. Man blir bekväm och följer den redan upptrampade stigen utan större ansträngning och eftertanke. Går man sin egen väg behöver man ofta trampa upp stigen själv i en jobbig terräng.

Om man bara följer etiketten utan eftertanke är risken att man en dag tittar upp och inser att man är på en plats man varken ville till eller är bekväm i, men istället för att rannsaka sig själv fortsätter man längs samma bekväma, redan upptrampade, stig.

 

Har du någon etikett som begränsar dig eller som du har fastnat i att leva efter?

Har du några andra tankar kring etiketter använd gärna kommentarsfältet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *