FOMO – Modet att säga nej när det behövs

FOMO

Alla har vi väl hört talas om FOMO? Fear of missing out.

Om inte, så är det den olustiga känslan som kan krypa fram när man exempelvis missar eller har tackat nej till ett evenemang. 

Jag är inte säker, men det kanske är en känsla som är vanligare nu än var den tidigare varit. I och med sociala medier blir man omedelbart påmind om sin frånvaro.

FOMO är inte exklusivt för händelser och evenemang, det gäller även prylar. Jag tror det är en stor anledning till att vi konsumerar som vi gör idag. Konsumtionen bygger inte på en känsla av behov, det är istället för att undvika fear of missing out

Kanske borde det istället heta “FOSO”, fear of sticking out. För det är väl egentligen vad det är?

Att säga nej

Jag vet inte om det är ett tabu jag upplever eller vad det är, men någon resistans finns det mot att övervinna sin FOMO genom att säga nej

Nelson Mandela hade rätt när han skrev i sin självbiografi:

“En modig man är inte han som inte är rädd, det är han som besegrar rädslan.”

För det är precis så det är. Vår FOMO kommer alltid finnas där, men vi måste lära oss besegra den.

FOMO för vadå?

Det finns otaliga exempel där ett nej hade kunnat skona en från att hamna i situationer och tillstånd man i efterhand ångrar. Ibland måste man säga nej. Jag vet inte var jag läste eller hörde det men:

Om det inte är ett definitivt ja, är det ett definitivt nej!

Regeln eller principen, eller vad du vill kalla det, har underlättat för mig att sortera bort mycket av det som inte är värdefullt. Istället har jag kunnat prioritera det och de som är värdefulla för mig på riktigt. Man måste tänka på alternativkostnaden.

Tyvärr kan vi inte komma ifrån det faktum att vi inte har hur många ägg som helst. 

I vilka korgar lägger du dina?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *