Hur vi blir våra prylars tjänare

prylars

De flesta av oss vill känna sig värdefulla, det är för många en nödvändighet för att överleva. Problemet ligger inte i viljan att vara värdefull, det ligger i sättet vi förmedlar vårt värde till andra.

Inte sällan försöker vi förmedla detta genom det materiella. Det kan vara dyra kostymer, exklusiva bilar eller en flådig lägenheter. Det finns även de som tar på sig en Ramones-tröja för att visa deras intresse för punkrock medan andra köper på sig böcker för att bygga sig ett personligt bibliotek för att påvisa sin höga intellektuella nivå.

Vem vill du förmedla att du är?

Kan du inte förmedla detta genom din personlighet?

Om inte, så kanske den bild du försöker förmedla av dig själv inte är korrekt

Precis som huvudpersonen i fight club letar vi efter prylar som på bästa sätt definierar oss som person. Vi tror oss kunna bli kompletta genom det materiella. Vi tror att nästa pryl kommer ta oss närmare den utopiska perfektionen.

Men vi kommer aldrig bli perfekta.

I vår naivitet tror vi att nästa pryl kommer göra oss kompletta. Men verkligheten ser inte ut så.

Bibliotek kommer aldrig ha tillräckligt många böcker. Bilen vi köpte kommer att bli gammal och vår uppsättning punktröjor kommer aldrig att bli tillräcklig.

Vårt begär efter perfektion kommer aldrig att tillfredsställas, därför måste vi förstå jaktens obetydlighet. Prylarna kanske stillar vårt begär för stunden men på lång sikt trappas det bara upp.

Vi har satt oss i prylarnas knä och utvecklat ett beroende efter mer.

Prykar

Är våra verktyg verkligen verktyg?   

De senaste årtiondena har människan utvecklat fantastiska verktyg som gjort oss till superhjältar i förhållande till tidigare generationer. Syftet har varit att styra dessa verktyg till att underlätta våra liv.

Var gick det fel?

Jag vet inte hur många gånger det hänt att jag tagit upp telefonen med ett tydligt syfte att kolla upp en specifik sak. När skärmen sedan tänds ser jag ett oläst meddelande jag behöver svara på. Efter att ha svarat på meddelandet lägger jag ifrån mig telefonen, helt ovetande om att jag glömt kolla upp den saken.

Har vi blivit domesticerade av tekniken?

Är det verkligen jag som styr den?

Jag kan ju inte ens kolla upp en simpel sak utan att distraheras.

Vi blir våra prylars tjänare

Historiskt sett har prylar använts som verktyg men med tiden har syftet förändrats. I det överflödssamhälle många av oss idag lever utvecklas prylar med främsta syfte att förmedla en persons värde och status för omvärlden.

Jag vet inte varifrån det kommer, men vi har ett inre behov av att visa upp våra kvaliteter. Ju mer vi har och ju mer vi anstränger oss för att visa våra kvaliteter genom prylar, desto viktigare blir prylarna för oss.

Det har gått så långt att vi har blivit våra prylars tjänare. Det är inte längre vi som äger dem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *