Materialism ur en minimalists perspektiv

Efter att ha sett Minimalism: A Documentary About the Important Things och lyssnat på Juliet Schor insåg jag hur förvrängd min bild av materialism var. 

Juliet Schor menar attVi är för materialistiska i ordets vardagliga meningen men vi är inte alls materialistiska i den sanna meningen av ordet”.

Skillnaden på vardaglig materialism och sann materialism är att det senare innebär att verkligen bry sig om materialet. Alltså verkligen värdesätta det materiella.

Vardaglig materialism, eller bara materialism som det nu heter, är raka motsatsen. Det innebär istället att det symboliska värdet som värderas.

Fast Fashion

Hand i hand med vardaglig materialism går fast fashion som är en hemskt modetrend som bygger på låga priser där nya kollektioner introduceras som på löpande band för att sedan omsättas i hög hastighet. H&M och Zara är bland de största som arbetar med fast fashion.

Man bryr sig inte längre om det materiella, det är det symboliska värdet i att kunna köpa nytt varje månad, eller till och med vecka, som ligger i fokus…

Jag menar inte att det är fel att köpa nytt men om man gör det utan att vara medveten om eller respektera den verkliga kostnaden är man fel ute. Den verkliga kostnaden berör frågor som mänskliga rättigheter, miljö- och klimatkostander med mera.

Konsumtion tar överhanden

Jag upplever att konsumtionen har i sig blivit viktigare än materialet. Kanske till och med viktigare än användandet av en produkten.

Marknadsförare har insett att vi människor inte nödvändigtvis köper produkter vi behöver. Vi köper en bättre version av oss själva. Vi konsumerar för att bli någonting vi inte är.

Alltså är vi tillbaka till Juliet Schor, att vi inte alls är materialistiska i ordets sanna mening utan att det vi värdesätter är det symboliska värdet, det vi blir.

Lycka och materialism

På frågan Vad är det viktigaste i ditt liv? svarar man sällan att det är någon materiell tillgång. Det viktigaste vi har är ofta våra känslor, relationer eller hälsa. Det är ofta, om inte alltid, någonting immateriellt, någonting inom oss.

Forskning har visat att ju mer man sätter mål eller strävar efter materialistiska värden desto mindre lyckliga blir man.

Statistiskt sett ökar även risken för depression och ångest. Även risken för missbruk ökar med en strävan mot det materialistiska.

Inte nog med att en med materialistisk strävan kommer uppleva reducerad lycka. Det kommer även att förstärka systemet som dagligen får oss att sukta efter nästa pryl eller modestil.

Bli medveten

Minimalism innebär att agera medvetet, eftertänksamt och med en god avsikt. Att köpa en ny tröja, klocka eller mobiltelefon för det symboliska värdet skulle för mig inte överhuvudtaget passa in bland ovan nämnda kriterier.

Den vardagliga synen på materialism är beklämmande. Att värdera det symboliska värdet över det verkliga värdet är för mig en sorglig tanke.

En kommentar på “Materialism ur en minimalists perspektiv”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *