Mindre är mer – Är det verkligen så?

mindre är mer

Den gyllene regeln för en minimalism är “mindre är mer”. Men är detta påstående alltid sant?

Jag har precis läst klart Hejdå saker av Fumio Sasaki som handlar om hans resa från ett melankoliskt liv i materiellt överflöd till ett minimalistiskt, meningsfullt och harmoniskt liv.

Han har nu en nära möbelfri lägenhet på 20 m^2 i Tokyo. Inkluderat packning och transport tog flytten honom knappt 30 minuter. Så man kan ju konstatera att grabben äger väldigt få prylar.

Att göra som Fumio Sasaki

Jag försökte sätta mig in i hur det skulle vara för mig att ta klivet till att leva ett så extremt minimalistiskt liv, ur ett materiellt perspektiv.

Hans historia inspirerade mig att på riktigt övervägde att gå i hans fotspår och göra mig av med i princip allt jag har. Jag satte mig ner för att försöka föreställa mig hur ett sådant liv skulle se ut. Under denna stund kom jag underfund med att det inte var i den riktningen jag ville att min minimalist-resa skulle gå.

Jag försöker leva minimalistiskt med ambitionen att få ett så störningsfritt som möjligt.

“För en minimalist är inte målet att reducera antalet prylar, det är att eliminera störningsmoment så att de kan fokusera på det som verkligen är viktigt.” – Fumio Sasaki

Han har en poäng när han påstår att en rörig miljö ger ett rörigt sinne och att en städad och rofull miljö ger ett städat och rofyllt sinne. Ett störningsfritt liv kan endast uppnås genom att eliminera det som inte skapar värde (stör). För att frigöra plats åt det och som verkligen viktiga.

Exempelvis har det genomsnittliga amerikanska hem runt 300.000 saker i sig. Jag vågar faktiskt hävda att det är omöjligt att leva störningsfritt med så mycket saker.

Man måste frigöra plats åt det som är viktigt.

Röj frikostigt men våga också behåll

Röj inte bara för att röja. Jag kommer inte röja alla jag äger bara för att Sasaki sa att han fick ett bättre liv av det. Mitt mål är att ta bort störningsmoment vilket ibland innebär att jag använder prylar eller verktyg.

Till skillnad gillar från Sasaki gillar jag att ha ett skrivbord, ett matbord och ett soffbord. Jag gillar att ha en plats för mer produktiva stunder och två bord för sociala sammanhang. Även om jag har fler bord än rum i lägenheten ger de mer än de stör.

Jag hoppas inte att jag undermedvetet använder detta som en ursäkt för att behålla sådan som egentligen inte är för mig men som jag behåller av bekvämlighet.

Du får själv avgöra om mindre alltid är mer

Jag gillar och praktiserar också en minimalistisk filosofi när det gäller det materiella. Skillnaden på Fumio Sasaki och mig är att han ser i princip alla prylar som störningsmoment medan jag anser att det finns prylar som ger oss bättre liv.

Kanske kommer jag känna likadant som han gör någon dag. Men idag finns det verktyg som med rätt behandling ger mig möjligheten att leva med färre störningsmoment.

Även om Sasaki och hans likar tillhör en mer ortodox skara minimalister än jag så inspirerar de verkligen mig.

De tar ett så långt steg från vad vi blivit matade med att en hemtrevlig bostad är. De vågar verkligen utmana normen.

 

2 Svar på "Mindre är mer – Är det verkligen så?"

  1. Jag tror du gör helt rätt som inte rensar ut allt som han gjorde. Jag har också just läst boken och det blir lätt överdrivet åt ena eller andra hållet. Jag betvivlar inte alls att han mår mycket bättre med mindre saker, men när han beskriver hur han dammsuger varje dag kan man undra hur smutsigt det kan bli. Jag tror på begreppet att “lagom är bäst” Jag älskar att inte ha något överflöd av saker, veta vad jag har, var sakerna är och att handla behovsstyrt. Jag kan säkert rensa ut mera, men jag tar det i lugn takt, har märkt att besluten mognar fram och ju mer jag rensar desto mindre inser jag att jag behöver. Tack för en bra blogg!

    1. Jag håller med, “lagom är bäst”. Problemet är dock att alla har en egen nivå för vad lagom är. Det handlar om att utmana sig själv med tuffa frågor för att ta reda var sin egen nivå ligger.
      Precis som du säger mognar verkligen besluten.
      Tack för att du uppskattar den

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *