Nästa pryl – Lidande framspringer ur begär

nästa pryl

Människan blir lyckligare av vad hon får än av vad hon har. Därför kommer nästa pryl alltid vara större.

“I Förväntningssamhället finns en lag som säger att det alltid kommer någonting som är bättre”.

Förväntningssamhället är ett begrepp som Dahlén introducerade i sin bok Nextopia för att beskriva vårt nya samhälle. Aldrig förr har skillnaden mellan imorgon och idag varit så stor. Vi ser förväntansfullt fram emot vad morgondagen har att erbjuda.

“Det var aldrig naturens avsikt att vi skulle vara lyckliga. Naturens avsikt har alltid varit att vi ska försöka bli lyckliga.”

Livet är därför en ändlös jakt på nästa pryl. Bakom nästa hörn väntar alltid en större skatt som ska ge oss större lycka. Det är åtminstone vad vi tror…

Om bara-syndrom

Detta fenomen kallar jag om bara-syndrom.

Alla har vi väl hört “Om bara… så hade det varit perfekt”?

Om bara-syndrom är en följd av den ändlösa jakten efter det bättre, det perfekta. För i förväntningssamhället finns det alltid något bättre.

Med det ständigt otillfredsställda begäret efter mer har vi mist förmågan att njuta.

Vi är så upptagna av jakten efter mer, så vi glömmer att njuta av det vi har.

Det kommer alltid vara någonting som saknas. Antingen är det en större bostad, finare bil, bättre väder, nyare telefon eller en extra timme på dygnet.

Lidande framspringer ur begär

Begäret efter mer som vi i västvärlden ständigt försöker tillfredställa är precis som vilket beroende som helst. Ju intensivare vi försöker stilla det, desto större blir det på lång sikt.

Siddharta Guatama kom till insikten att lidandet har sitt ursprung i begäret. Begär är alltid kopplat till otillfredsställelse.

När vi upplever olust eller lust känner vi ett begär att antingen ta bort olusten eller intensifiera lusten.

För att skonas från lidande måste vi befrias från begär, säger Buddha. Vi måste acceptera det faktum att våra begär alltid kommer att vara större än våra tillgångar. Mitt mål är därför att finna ro i verkligheten, precis så som den är.

Att kunna omfamna njutningen av nuet och frigöra sig från begäret efter nästa pryl är en viktig del i Förväntningssamhället.

Morgondagen kommer alltid ha mer att erbjuda, så är det. Men vad är meningen med det om vi ändå inte kan njuta av det?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *