Priset är egentligen långt högre än det på prislappen

Varje gång vi köper någonting finns där ett dolt pris långt högre än det på prislappen. Den verkliga kostnaden är inte den vi konsumenter betalar.

Företag sysselsätter stora marknadsföringsavdelningar med syftet att dölja de kostnader vi inte ser. Kostnaderna kan döljas från oss konsumenter för att det inte är vi som betalar dem Kostnaderna betalas istället av arbetare och naturen.

I den ögonväckande dokumentären The true cost har Andrew Morgan gjort ett bra jobb med att belysa de kostnader vi inte ser inom modeindustrin.

I texten Fast Fashion skrev jag om kostnaden som andra får betala men det finns fler kostnader för konsumenten, relaterade till att köpa och äga vilket The Minimalists har skrivit om.

Alla måste dra sitt strå till stacken.  

Vem är det som bär ansvaret för en hållbar konsumtion?

“Den som är stark måste också vara snäll”

Vad jag menar är att politiker och storföretag bär det främsta ansvaret. Men vi konsumenter är inte fria från ansvar. Tyvärr är det ingen nödvändighet att de starka kommer att ta sitt ansvar bara för att de bär det.

Leva i överflöd på någon annans bekostnad

Har du någon gång frågat dig själv vem det egentligen är som betalar för ditt lyxliv?

IKEA och H&M är exempel på företag med en affärsidé som bygger på att erbjuda sin kunder ett liv i överflöd utan att behöva betala ett högt ekonomiskt pris.

När man blir medveten om storleken av den verkliga kostnaden för att leva ett liv i överflöd vilket många av oss gör tänker den med ett samvete efter både en och två gånger innan ännu ett köp.

Glöm inte heller i vems ficka du lägger dina pengar. När man köper lågpristillverkade prylar från Asien stödjer man inte ett välgörenhetsprogram som ger jobb till behövande.

Med insikten att så många andra blir tvungna att betala priset för att finansiera ditt lyxliv. Är det fortfarande värt det?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *