Sociala medier – en omöjlig tävling

Under miljoner år har vi människor från generation till generation utvecklats för att överleva på jorden. Vi grupperade oss i stammar, började bruka jorden, byggde städer, byggde ut infrastrukturen och skapade den värld vi känner till idag.

En värld där vi varken behöver utvecklas eller anstränga oss något avsevärt för att överleva. Vi har byggt en värld där det inte handlar om att överleva, utom om att leva!

En omöjlig tävling mot flödet

Jag vet inte varför vi tävlar på det sätt vi gör idag. Kanske beror det på avsaknad av överlevnadskamp. Det kan inte vara hela sanningen, vi har alltid jämfört oss eller tävlat mot andra människor. Skillnaden är att vi idag tävlar mot personer som inte ens vet om att de utmanats, och ofta om oviktiga saker som prylar, titlar eller pengar.

Tävla är det inget fel på. Det olyckliga är att det är en tävling som nästintill är omöjlig att vinna. Vi tävlar nämligen mot vårt instagramflöde, glorifierade bilder av personer som ofta är experter på just det de gör.

Vi jämför våra träningsvanor mot träningsfreak, vår stil mot kontrakterade modeller, vår matlagning mot proffskockar, vår umgängeskrets mot hollywood-stjärnor och så vidare.

Inte konstigt att många känner sig otillräckliga. Vi ser på oss själva och anser oss inte nå upp till instagramflödets nivå. Vi är inte tillräckligt bra, har inte tillräckligt coola prylar eller en tillräckligt fin lägenhet.

Vad innebär tillräcklig? Vem avgör vad som är tillräckligt?

Sänk dina anspråken

Om känslan av att inte räcka till är det stora bekymret skulle man inte då komma långt genom att enbart sänka sina anspråk?

Platon hade väl en poäng när han sa, “den som vill bli lycklig ska inte öka sina tillgångar utan sänka sina anspråk”?

Att sänka sina anspråk är precis det minimalism handlar om.

Med lägre anspråk blir behovet av tillgångar lägre. Man skulle kunna resonera att lägre anspråk skulle vara samma sak som att nöja sig. Vilket jag inte håller med om.

Anspråk handlar om prioriteringar och verkligen förstå vad som är viktigt för en själv. Att nöja sig kan ofta vara en följd av brist på energi eller viljekraft

Genom att använda sina tillgångar på rätt saker vid rätt tillfällen kan man få ut mer av mindre.

Motivation och inspiration

Den enda som du tävlar mot är dig själv. Det är kanske en klyscha, men av goda skäl.

Att bli medveten om att det är glorifierade bilder publicerade av experter vi tävlar mot är ett stort steg i rätt riktning. Bästa sättet att känna sig tillräcklig är inte att öka sina tillgångar, det är att sänka sina anspråk, inte jämföra sig med glorifierade bilder, fantasier.

Använd ditt flöde som motivation och inspiration, men var försiktig.

Släpp jämförelserna mot flödet och hitta istället motivationen för att kunna lägga energi på livets väsentliga tävlingar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *