Tidsbrist – En följd av att prioritera fel

Alla har vi upplevt känslan av tidsbrist, jag har det, och gjorde det nästan varje dag. Jag kände att den kontrollerade mig snarare än att jag kontrollerade den. Jag undrade varför det kunde vara så att vissa människor upplevs ha all tid i världen medan andra behöver jäkta för att slutföra sin, egentligen ganska futtiga, att-göra-lista.

Kanske inte så överraskande visade det sig faktiskt att alla har lika mycket tid på dygnet. Det är till och med så att vi sedan 1965 har fått mycket mer ledig tid. 1995 hade vi i västvärlden 6-36 timmar mer fritid än 30 år tidigare.

Hur kan det vara så att vi nästan fått en arbetsvecka mer fritid varje veckan men fortfarande känner oss stressade över att inte ha kontroll på vår tid? Hur går denna ekvation ihop?Enligt professorn och författaren till Nextopia, Micael Dahlén har vi “inte ont om tid för att vi jobbar så mycket, utan för att vi leker så mycket”

Tonåringar spenderar i genomsnitt 8 timmar framför en skärm varje dag. 8 timmar om dagen, där har vi ju den frigjorda arbetsveckan.

Prioritera det som betyder för dig

Min övertygelse var att framgångsrika personer generellt hade bättre kontroll över sin tid.
Men varför var det så här egentligen? De använder sig av 80/20-regeln, 80% av avkastningen kommer från 20% av insatsen.
Richard Koch har blivit det moderna sändebudet av Alfredo Paretos upptäckter om hur 80% av Italiens egendom ägdes av 20% av invånarna.

I den moderna klassikern 80/20-regeln – Hemligheten med att uppnå mer med mindre skriver Richard Koch:

“Vi har tillräckligt med tid. Vi förringar oss själva, både genom brist på ambition och genom att utgå ifrån att ambitionen måste följas av jäkt och upptagenhet. Prestationer drivs av insikt och selektivt agerande. Insikt kommer när vi känner oss avslappnade och tillfreds med oss själva. Insikt kräver tid – och tid finns i överflöd”

Han menar är att tidsbristen inte är orsaken till att vi inte förverkligar oss själv. Det beror på att vi är så upptagna med att vara upptagna att vi inte finner ro.

Det är i ett avslappnat tillstånd vi kan komma till insikt om våra verkliga ambitioner. Vi når inte dem genom att jäkta, utan genom att prioritera de 20% som ger 80%.

Det finns faktiskt så mycket tid att vi kan göra vad som helst, men vi kan inte göra alltihop.

Skillnaden på dem med kontroll och dem utan är att de med kontroll kan säga nej. De vågar säga nej till 80% av sina förfrågningar för att de vet att det bara representerar en bråkdel av vad de verkligen vill ha.

Tidsbrist är inte problemet

Jag kom med insikten att det med rätt prioriteringar finns tillräckligt mycket tid att göra vad jag vill. Men om det är så lätt varför har vi generellt dålig kontroll över vår tid?

Det finns många skäl till detta, men jag tror det främst är dessa tre:

1. Vi vet inte vart vi vill

Vi är så upptagna så att vi inte ger oss själva tid att fundera över vad som verkligen är viktigt för oss och vilka våra verkliga ambitioner är.

2. Vi försöker göra allting

Vi förstår inte riktigt våra egna begränsningar och försöker därför vara överallt alltid.

3. Vi vågar inte säga nej

Vi tenderar att säga ja till sånt vi egentligen inte vill eller borde. Istället för att tillfredsställa oss själva försöker vi hopplöst att tillfredsställa alla andra.

Minimalism handlar om att eliminera det som inte är värdefullt för att göra plats åt det verkligen värdefulla. Det finns därför ingen poäng i att försöka göra allt, en minimalist inser och respekterar sina begränsningar.

Om Paretos och Koch har någon som helst koll på vad de snackar om kan vi eliminera stora delar av det vi lägger vår tid på för att verkligen ge oss själva tid att njuta av det som är värdefullt för oss.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *