Minimalism – Vad är minimalism?

minimalism

Vad är minimalism? Till den frågan har jag formulerat två svar. Ett kort och ett lite längre

Det korta svaret:

Minimalism är en livsstil som innebär att kontinuerligt ifrågasätta sin omgivning och söka verkligt värde och mening i livet.

Det långa svaret:

Även om minimalism handlar om att eliminera det icke värdeskapande för att låta det som verkligen ger värde ta större plats gillar jag inte det korta svaret. Det är mer komplext än så. Inte ens med det långa svaret kommer jag kunna förklara fullt ut vad minimalism är. Vad jag dock kan göra är att ge en någorlunda bra bild om vad minimalism är för mig.

Innan jag börjar måste jag dock betona att minimalism inte har en slutlig destination eller att det finns ett gyllene mål med minimalism. Det är ingen resa med en slutdestination. Det är bara en resa.

Självklart är det okej att ha ett mål, en dröm eller en idol men det ska ge mer energi än vad det tar.

Det handlar inte inte bara om att ändra vad du konsumerar. Det handlar även om hur du tänker om det du konsumerar.

Man kan inte se minimalism som en manual. Det är snarare ett verktyg, ett verktyg för att leva ett meningsfullt liv, genom att eliminera störningar och fokusera på det nödvändiga. Minimalism handlar om att fokusera på det som är viktigt för en själv.

Även om det viktigaste vi har i våra liv sällan är någonting materiellt är det inte fel att äga, inte heller att se ut på ett speciellt sätt. Problemet är tyvärr att vi idag tenderar lägga för mycket energi på det vi INTE har och hur ANDRA ser ut istället för att verkligen fokusera på oss själva.

Finn lycka genom det enkla

Minimalism är ett sätt att söka lycka. Inte genom det materiella utan genom sig själv.

En stor del av att leva minimalistiskt är att rensa, gå från röra till struktur. Då syftar jag inte enbart i hemmet. Detta gäller även på datorn, kontoret men främst gäller det att strukturera det som händer uppe i hjärnan.

Att göra sig av med saker gör inte en till minimalist, att göra sig av med saker är ett resultat av att man är minimalist.

Minimalism innebär att omvärdera sina prioriteringar och eliminera det som inte skapar värde i livet. Det är ett sätt att bryta sig loss från den stress som omvärlden skapar. Stress som konsumtion, ideal, distraktioner och mycket mer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *